
(cu sau fara pandemie….)
Draga (noule) angajat, asa cum am promis in articolul precedent, astazi este vorba despre tine… Deci:
Cum să nu fii dat afară de la locul de muncă
Ai terminat cu interviurile, ai trecut peste teste si asteptare și in sfarsit ai primit jobul! Felicitări!
Acum, cum ți-l păstrezi?!
Desigur că există niște aspecte “basic” ale stilului tău de viață pe care va trebui să le schimbi odată cu sosirea la noul job. Multe dintre aceste schimbări sunt evidente: Du-te la muncă, nu întârzia, nu țipa la colegi, nu posta toată ziua pe social media (excepție dacă ăsta e jobul tău), nu fura mai mult de câteva Post-it-uri și dacă ai de-a face direct cu clienții, poate ar fi bine să nu le spui tuturor să „astepte, o sa le dai tu oferta…”? 🙂
Dar mai sunt alte greșeli pe care le poți face fără să-ți dai seama și care au ca deznodământ pierderea jobului. „Dacă ești văzut ca fiind prea negativist sau antagonic, vei deveni la un moment dat cunoscut ca vampirul energetic agățat de gâtul echipei”, spune Mike Kerr, autor al Inspiring Workplaces – “Creating the Kind of Workplace Where Everyone Wants to Work”.
Prietene, uite încă patru sugestii mai subtile pe care să le iei in calcul dacă vrei să-ți primesti în continuare salariul.
1. Fii un “student” al culturii de birou
Cea mai sigură modalitate de a fi concediat este să refuzi să te adaptezi culturii locului de muncă. „De multe ori este vorba despre potrivirea personalității”, spune de regula omul de la resurse umane.
Să nu zici nimic la ședințe și să fii mereu îmbufnat este o greseala evidentă, dar micile elemente ale culturii de birou pot fi o provocare. Trebuie să ieși la o bere după muncă? Poți pleca exact la ora 17 sau 18 (cand se “suna de iesire”)? Chiar trebuie să porți costumul ăla cand sunt sedinte sau mergi la anumiti clienti?
În mod ideal, aceste răspunsuri îți sunt date în procesul de căutare al jobului, fie prin propria cercetare, fie prin conectarea cu colegii actuali înainte să accepți postul. Dacă ai nevoie de mai multe informații, să ieși la o cafea cu un potențial sau actual coleg nu este cea mai proasta modalitate să-ți dai seama de cererile astea. Când ești la început, informațiile despre ce să faci și ce să nu faci la muncă vor fi cele mai importante lucruri de învățat.
Aici intră în discuție diferența importantă dintre fosta ta viață de angajat și cea nouă de la firma la care ai ajuns. Înainte, respectai regulile „jocului” de la care ai plecat. Esti intr-un loc nou, stai un pic, observa si invata, omule! Acum că ai alt job, colegi noi, dacă faci praf treburile e posibil sa o incurci tu dar sa și-o ia si toată echipa. Iar dacă începi să-ți enervezi managerul sau colegii – și apoi trebuie să traga sa rezolve ce n-ai facut tu – va trebui să-ți refaci CV-ul mai repede. Odată ce pierzi sprijinul colegilor, ești pe cont propriu și atunci e rau.
2. Demonstrează că te poți adapta și învăța
Până acum, sfaturile s-au învârtit în sfera a ce să nu faci. Dar sunt multe lucruri pe care le poți face proactiv ca să-ți păstrezi jobul. Cel mai important este să înveți cum să fii „ascultător”. Se referă la capacitatea de a învăța din jurul tau si din propriile greșeli.
Dă-o în bară cu ceva – și o vei face, din moment ce ești om – și va trebui să-ți dai seama cum să nu repeți aceeași greșeală în viitor. Dacă nu arăți că ești capabil să evoluezi, asta înseamnă că nu ești un angajat prea bun și probabil că tu vei fi primul dat afară când compania va trebui să facă schimbări. Păstrează-ți jobul arătând abilitatea de a te adapta și învăța.
Cum poți evolua? De obicei asta înseamnă să vorbești cu managerul sau colegii pentru detalierea lucrurilor greșite și apoi să urmezi pașii necesari pentru a rezolva probleme în viitor. Acest proces se poate potrivi cu altă metodă de a fi activ în birou, care necesită căutarea unui mentor. Stim ca nu toate bataliile pot fi castigate, mai ales in vanzari, dar lupta-te pana la capat, fa tot ce poti si daca pierzi toti vor aprecia efortul facut. Nimeni nu-ti va reprosa nimic. Iar daca stii de ce ai pierdut acum, vei castiga lupta urmatoare.
3. Pune-te in locul patronului, macar din cand in cand
Una din “regulile nescrise” in Romania este ca angajatii sa ceara foarte multe lucruri inainte de a se apuca sa faca ceva! La orice sarcina se va gasi un carcotas care sa spuna: De ce? De ce eu? Cum sa fac fara…? Prea multe obligatii…!
Pe bune?! Omule, pune-te un pic in locul managerului / patronului inainte de intrebarile de mai sus. Stii cat de greu se organizeaza, conduce si dezvolta o companie privata in tara asta?! Sigur nu, altfel ai fi incercat propria afacere. Vrei sa-ti pastrezi locul de munca, nu?! Inainte de a “carcoti” vezi cum te-ai simti daca ai fi patron si angajatul tau ar face prost sau deloc ceea ce ti se cere tie. Iti garantez ca in 99 % din cazuri vei renunta la “mofturi”. Si uite asa, logic, ajungem la….
4. Fă-ți șeful să se întrebe cum de au supraviețuit fără tine
Ultimul lucru ca să te asiguri că nu vei fi dat afară este să devii indispensabil companiei ca să nu te poată da afară. Unii oameni numesc asta „să fii un rechin”. Dar totul se rezumă la a lucra într-un loc unde vrei să muncești în timp ce faci un job care-ți place.
„Ia inițiativă, fii mereu vizibil și devino o resursă”. Adevărul este că trebuie să fii dispus să faci lucrurile pe care ceilalți de acolo nu le fac sau le fac prost. Să fii o resursă fenomenală te face de neînlocuit și după aceea vei fi stăpânul carierei tale.
Bineînțeles, când devii de neînlocuit scoate-ti prietenii la bere, ai reușit oficial să te asiguri ca jobul e al tau. Acum e timpul pentru pasul următor din cariera ta: Doreste-ti mai mult!
Si repeta mereu procesul asta! Fara sa-ti dai seama, vor trece anii si vei descoperi cu surprindere la un moment dat ca esti printre angajatii vechi si nici macar n-ai simtit „efortul”…
Gata, vin sarbatorile, go shopping!
Spor sa aveti! Be smart, stati sanatosi!
Cu drag, MIBAS