Obiective de business – S.M.A.R.T. sau… Putina organizare nu strica!

Obiective de business – S.M.A.R.T. sau… Putina organizare nu strica!

Obiective de business – S.M.A.R.T. sau… Putina organizare nu strica! 150 150 CONSULTANȚĂ PROFIT

Dragi prieteni,

In articolul de astazi.. teorie de afaceri. Nu va speriati, in 5 minute o sa intelegeti mai bine cum sa va setati obiectivele si sa va organizati afacerea. Hai, fiti SMART!

SMART este un acronim al caracteristicilor esențiale pentru corecta formulare a unui obiectiv de afaceri:

 S – specific

M – măsurabil

A – (de) atins/abordabil

R – relevant

T – încadrat în timp.

Specific – înseamnă ca un obiectiv indică exact ceea ce se dorește a obține.
Un obiectiv specific este foarte clar exprimat, nu lasă loc de îndoieli. Un obiectiv specific diferă, în primul rând, de unul general. El vizează rezultate concrete, iar nu rezultate în general. Ex: obiectiv general – “organizarea de cursuri pentru angajați” Ex: obiectiv specific – “organizarea de cursuri de vanzari pentru angajați”. Pentru a verifica dacă un obiectiv este sau nu Specific, utilizați întrebări precum: – Cine? – Ce? – Când? – Cum? – Care este grupul țintă? Daca puteti raspunde e ok. 🙂

Măsurabil – înseamnă că un obiectiv poate fi cuantificat, fie cantitativ, fie calitativ.
Un obiectiv măsurabil este cel care permite stabilirea cu exactitate a faptului că a fost atins ori nu sau în ce măsura a fost atins. De asemenea, un obiectiv măsurabil permite monitorizarea progresului atingerii lui. Ex: obiectiv general – “organizarea de cursuri pentru angajați”. Ex: obiectiv specific – “organizarea unui curs de vanzari pentru cei 4 angajați din Departamentul de vanzari”. Pentru a verifica dacă un obiectiv este sau nu Măsurabil, utilizați întrebări precum: – Cât de mult(ă)? – Cât de mulți(e)?

Abordabil/de Atins/realizabil – înseamnă că un obiectiv poate fi într-adevăr atins.
În acest sens, trebuie luate în considerare mai multe aspecte: – prin definirea obiectivului nu se propune realizarea a ceva imposibil de atins în condițiile date (Ex: nu se poate realiza o autostradă într-o săptămână si nici peste un ocean, dacă adâncimea apei în unele locuri este de câțiva km.); – obiectivul în cauză poate fi atins în condițiile proiectului, de către organizația sau persoana care este responsabilă de realizarea lui. În acest sens, trebuie ținut cont de resursele existente, capacitatea organizației, timpul disponibil necesar. În mod ideal, obiectivele trebuie să nu depindă de actiunile unei alte entități decât cea care are responsabilitatea realizării lor. Ex: obiectiv de atins/realizabil – “organizarea unui curs de vanzari pentru cei 4 angajați din Departamentul de vanzari. Ex: obiectiv nerealizabil: “organizarea unui curs de vanzari de 1 oră pentru cei 4 angajați din Departamentul de Vanzari”, în condițiile în care aceștia nu au nici măcar studii medii și nu au mai vandut in domeniul vostru de interes până acum.

Relevant – înseamnă că realizarea obiectivului contribuie la impactul vizat de proiect.
Realizarea unui obiectiv trebuie să contribuie în mod nemijlocit la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general. În acest sens, el trebuie să vizeze un anumit impact. Ex: în cazul de mai sus, în care obiectivul este “organizarea unui curs de vanzari pentru cei 4 angajați din Departamentul de vanzari”, impactul este creșterea volumului de vanzari. Relevanța unui obiectiv se evaluează în raport cu obiectivul general al acelui proiect.

Încadrat în Timp – înseamnă că obiectivul conține și data până la care este prevăzut a se realiza.
Legat de un obiectiv încadrat în Timp, știm cât ar trebui ca acesta să se realizeze. Pentru a verifica dacă un obiectiv este sau nu încadrat în Timp, utilizați întrebări precum: – Când? – Până când? – În ce perioadă? Ex: obiectiv încadrat în timp – “organizarea în perioada 11-15 septembrie 2020 a unui curs de vanzari pentru cei 4 angajați din Departamentul de vanzari”.

Gata, ati „scapat”! Stiti deja, suntem langa voi oricand, e de ajuns sa dati un semn!

Spor in toate, stati sanatosi!