Draga prietene manager,
Daca episodul 1 (foarte multe reactii, multumim!) s-a referit in special la organizatia pe care o reprezinta fiecare afacere in sine, acum ne adresam direct tie, celui care conduci firma. Daca lucrurile nu merg bine sau nu atat de bine cum ai dori poate ca ai si tu o parte de vina… Verifica daca nu cumva faci una din urmatoarele 9 greseli de management.
1. Sa pretinzi ca stii totul
Nu ai cum sa fii atotstiutor. Nu detii toate raspunsurile, asa ca de ce vrei ca angajatii sa creada acest lucru? Iata ce ar trebui sa faci in schimb: trebuie sa stii care sunt oamenii de baza in echipa, pe cine te poti baza cu adevarat. Angajeaza doar oameni extrem de inteligenti, care sa detina abilitatile necesare pentru a se descurca in aproape orice fel de situatie si care sa se integreze perfect in cadrul companiei. Ai sa vezi cat de usor totul va merge in directia buna!
2. Micro-managementul
Draga prietene, nevoia de a controla fiecare aspect al afacerii nu mai este la moda de cel putin 20 de ani. In schimb, ofera-le angajatilor mai multa putere de decizie si mai multa libertate, chiar daca vor face greseli pe parcurs. Greselile sunt inevitabile, nu trebuie sa fii necrutator in astfel de situatii pentru ca ele sunt doar pasi catre succesul care va veni.
3. Sa fii extrem de vizibil
Nu trebuie sa te plimbi toata ziua prin birouri, pentru a fi cat mai vizibil si a-ti face remarcata prezenta. Noul tip de management se bazeaza pe ascultarea activa, interactiunea reala cu angajatii si implementarea ideilor care iti sunt prezentate.
4. Sa nu tolerezi greselile
Nu exista oameni perfecti si nu le poti cere angajatilor perfectiunea. Permite-le sa mai si greseasca din cand in cand. Tot ceea ce conteaza este ca acestia sa invete din greseli si sa isi imbunatateasca activitatea in viitor.
5. Sa acorzi mai mare atentie profitului decat oamenilor
In cele din urma, angajatii sunt cei care te ajuta sa obtii profit. Daca nu stii cum sa iti motivezi angajatii si nu le respecti punctul de vedere, nu vei avea o afacere profitabila pe termen lung.
6. Sa consideri ca este suficient sa fii competent pentru a avea succes
Recruteaza oameni care sunt in stare sa mute muntii din loc, care nu considera ca este suficient sa faca doar ce li se spune, care isi depasesc competentele si atributiile. Daca vrei sa dai lovitura, crede-ma, cauta angajati mai inteligenti decat tine si motiveaza-i. E cea mai buna investitie pentru banii tai!
7. Sa nu investesti in tehnologie de ultima generatie
Inlocuieste in mod frecvent vechile echipamente, pentru a tine pasul cu ultimele noutati in materie de tehnologie. Nu mai lucra cu softuri pirat si calculatoare la mana a 10-ea…. O sa-ti pice cand ti-e lumea mai draga, dureaza de cel putin 3 ori mai mult sa-ti faci treaba, te enerveaza la culme si nici nu poti apela la firme serioase sa le faca mentenanta…. Una peste alta, pierzi bani!
8. Sa nu iti rasplatesti angajatii corespunzator
Vrei sa ai angajati motivati si productivi? Atunci ofera-le recompense materiale pentru efortul depus. Si nu-i face sa „se roage” de tine pentru ele. Mergi catre ei! Au obtinut un succes si trebuie recompensati? Fii tu primul cel care le strange mana si da-le prima cuvenita! De asemenea, fa-i sa se simta valorosi. Succesul afacerii tale depinde de nivelul de satisfactie al angajatilor.
9. Sa nu incurajezi schimbarea
In loc sa le spui angajatilor ce trebuie sa faca, cultiva schimbarea. Incurajeaza-ti oamenii sa vina cu idei noi si recunoaste-le contributiile.
Uite, ca sa intelegi mai bine… Vezi poza de mai sus? Cine este seful acolo? Nu se stie, asa-i?! Despre asta e vorba…
Saptamana viitoare ne ocupam putin de marketing. E important.
Degeaba avem oameni buni de vanzari, degeaba ne organizam, ne mobilizam, ne implicam daca nu stim sa ne promovam! „Eticheta vinde marfa” e valabil si astazi… 🙂
Spor, stati sanatosi, ne gasiti aici!